tisdag 26 mars 2013

Leif Mannerströms räksoppa

Den här räksoppan är definitivt värd att laga. Kraftig smak och man kan gott modifiera den så den ger en fantastiskt god fisksås. T ex Torskrygg med stekta kantareller, någon god rotsakspurè och så garnera med lite räkor vid sidan och såsen som kronan på verket. Varför inte grovhacka räkorna med något gott och forma till det på tallriken. Hmmmm, upplägget är klart inför helgen.

 

600 g färska räkor

2 msk olivolja

1 stfinhackad gul lök

1 bit färsk fänkål, skuren i små tärningar (ca 50g)

1 tsk tomatpuré

6 dl fiskbuljong (av tärning)

1 dl torrt vitt vin

3 dl vispgrädde

ev lite cognac

salt och nymalen peppar efter smak

1 knippe dill, finskuren, till garnering

Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt cognac. Arrangera räkorna vackert och garnera med dill.Skala räkorna men spara skalen. Ställ räkorna svalt så länge. Fräs räkskalen i oljan i en kastrull någon minut. Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré. Fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt fiskbuljongen och vinet, låt allt sjuda 10-12 minuter. Sila. Häll tillbaka buljongen i en kastrull. Häll i grädde och koka ca 10 min.

Till soppan kan man servera små smördegshjärtan. Det gör man enkelt med färdig smördeg på rulle, ett uppvispat ägg och en liten hjärtformad pepparkaksform som man trycker ut hjärtan med. Lägg hjärtana på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugnen 225 C ca 5 min tills de fått lite fin färg.

Materialet är hämtat från. http://www.femme.se/matplatsen/2013/02/18/leif-mannerstroms-raksoppa/

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar